Türkiye'de Lojistik
Türkiye’nin coğrafi konumu gereği taşımacılık ve lojistik sektörü oldukça önemli bir ticari değerdir. Denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryoluyla Türkiye, dış ticaret faaliyetlerinde tüm taşıma modlarından faydalanabiliyor. Ayrıca taşımacılık ve lojistik sektörü, döviz kazandıran en önemli hizmet ihracatı sektörlerinin başında geliyor.
Türkiye lojistik sektörü son yıllarda hızla gelişmekte ve büyümektedir. Türkiye'nin jeopolitik konumu, lojistik sektörünün gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.
Türkiye, Asya ile Avrupa arasında stratejik bir konumda olduğu için, lojistik sektöründe önemli bir geçiş ülkesi olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de lojistik sektöründe, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu gibi farklı taşımacılık modları kullanılmaktadır.
Son yıllarda lojistik sektörünün gelişmesinin en önemli unsurları ihracat ve ithalat hacminin artması olarak değerlendirilebilir. Gelişen sektöre ayak uydurabilmek için Türk lojistik firmalarının birçoğu teknolojiyi kullanarak verimliliği arttırmakta ve müşteri memnuniyetini sağlamak için sürekli olarak kendilerini yenilemektedir.
Sektörün büyümesinin olumlu etkilerine karşı 2022 yılında özellikle navlun fiyatlarındaki artış, ekonomideki dalgalanmalar, yol ve geçiş ücretlerindeki artış gibi etkenler lojistik maliyetlerin artmasına sebep oldu. Artan lojistik maliyetlere rağmen, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz ile beraber Türkiye transit taşımacılık için önemli bir üs olma fırsatı yakaladı.
Türkiye’nin dış ticaretinde oldukça büyük etkiye sahip iki ülke olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye lojistik sektörüne etkileri analiz edildiğinde;
• Çok sayıda TIR şoförü araçlarıyla birlikte bölgede mahsur kaldı.
• Ukrayna hattının kapandığına dair bilgi geldiğinden bu yana, hacmin neredeyse tamamı Verhniy Lars Kapısı’na yöneldi. Bu durum ise sınır kapısında uzun kuyrukların oluşmasına sebebiyet verdi.
• Türkiye limanlarında dolumu yapılmış, Ukrayna limanları için gemiye yükleme bekleyen konteynerler de oldu, dolayısıyla liman ardiye, armatör demuraj masraflarında artış yaşandı.
• Ukrayna hava sahası kapandı, uçuş rotaları Ukrayna hava sahasından geçmeyecek şekilde değiştirildi. Savaş ayrıca enerji fiyatlarının artmasına sebep oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı Ukrayna üzerinden geçen rota savaş nedeniyle bir alternatif olmaktan çıktı ki bu durum Türkiye’nin transit taşımacılıktaki rolünü güçlendirmiş oldu, Türkiye ön plana çıktı.
Kaynak: Utikad Lojistik Raporu 2022
Share
Writer
Turkish Export digital platform TR-EX is a new and extraordinary business model that takes into account the export-oriented supply and demand balance.